Unilateral träning

Har du bra balans? 

Bär du alltid matkassen i höger hand, även fast du försöker bära den i vänster också... men helt plötsligt sitter den där i höger hand igen och du undrar NÄR du bytte hand!? 

Burkar du alltid få ont i samma axel eller höft?

Unilateral träning innebär att träna en sida av kroppen i taget.  

Unilaterala rörelser är enbens- eller enarmsrörelser. 

Det är motsatsen till bilaterala rörelser som innebär att vi gör rörelser som belastar båda armarna och/eller benen samtidigt. 

Exempel på bilaterala rörelser är klassiska knäböj som görs på två fötter, armhävningar som görs på båda händerna, plankan där vikten är jämnt fördelad på båda sidorna av bålen eller burpees.

I vardagen gör vi sällan bilaterala rörelser. Vi gör däremot unilaterala rörelser hela tiden, vi skiftar från en sida av kroppen till en annan, bär matkassen i en hand, öppnar dörren med en hand, går upp i trappan ett steg i taget, skottar snö eller krattar med en sida fram osv. 

Men det är lätt att den dominanta sidan tar över i vardagen. 

Fördelar med unilateral träning: 

  • Kroppshalvorna blir mer jämn- starka, stabila och rörliga. Båda sidorna av kroppen används och belastas lika mycket.
  • Stabiliserande muskler kring lederna aktiveras till en högre grad och bålen måste hjälpa till i rörelsen. Du blir därför mer stabil i bålpartiet och får bättre balans. 
  • Rörelseomfånget i kroppen ökar eftersom du kan röra dig mer lednära. På så sätt kan du bli av med stela områden i kroppen och motverka skador i leders ytterlägen.

Att kombinera unilaterala och bilaterala rörelser är att föredra eftersom bilaterala övningar inte kräver lika mycket balans och stabilitet från dig, vilket gör att du kan ta i mer medan unilaterala övningar kräver mer balans, koordination och kroppskontroll.

Här är 3 unilaterala övningar du kan lägga in i nästa träningspass.

Knäböj på ett ben åt två håll:

Axelpress med en arm: 

Sidoplanka med benlyft: 

Lycka till!