Därför ska du sitta mer på huk

Du har väl inte missat Naturtränings julkalender? 

4 december såg det ut såhär:

LUCKA 4!
Nu ska höft-, rygg- och ben rörligheten sättas i bruk,
4 minuter (i sträck) ska vi sitta på huk! 🕓
På jobbet, vid TV:n eller på annat håll...
Var, när, med vem spelar ingen roll! 💪
Men 4 min kan det vara så svårt!?
Testa, kommentera och berätta efteråt! 🤔


Kan du komma ner på huk? 

Att sitta på huk är egentligen en viloposition som vi utan problem ska kunna sitta långa perioder i.

Småbarn klarar av det utan problem!

Men våra stillasittande livsstilar (på stolar) gör att vi gradvis förlorar denna förmåga om vi inte fortsätter träna den.

Har du varit i Asien? Då har du säkert sett att de flesta vuxna kan sitta på huk i flera timmar. De sitter på huk när de äter, samtalar, väntar på bussen eller bara vilar. Det är alltså möjligt att komma ner på huk även i vuxen ålder.

Men många människor kommer inte ner på huk. Det uppstår kramp i ljumskar, benen domnar och det gör ont i ländryggen efter bara några sekunder. 

Svettigt blir det också!


Fördelarna med att kunna sitta på huk är många.

1. Huksittande utmanar rörligheten i dina fotleder, knän, höfter, din rygg samt fram- och baksidan av benen. 

Effektiv rörlighetsövning va? 

Rörligare leder bidrar till en smidigare kropp som kan röra sig effektivt och en välfungerande kropp minskar risken för skador. 

Rörliga fotleder är viktigt för att kunna aktivera sätesmuskulaturen när vi går och springer. Är du stel i anklarna (vilket är många personers svaga punkt i huksittandet) kommer du inte kunna koppla på rumpmuskulaturen ordentligt. Det kan i sin tur leda till instabilitet i knän, ländryggen och höfterna. 

2. Sitter du på huk utmanar du cirkulationen i benen och lederna vid höften. Då säger du till kroppen att den måste öka antalet blodkärl i benen vilket leder till en bättre cirkulation. 

Ett bra huksittande kan därför göra att du blir kvitt ont i knän, fotleder och höfter.

3. Att sitta på huk är bra för matsmältningen då magen får sig en massage i mag- och tarmkanalen. Huksittande under dina toalettbesök underlättar även tarmtömningen för att du hamnar i en sådan position att ändtarmen öppnas helt. 

(Att ha en pall eller en "squattypotty" nära till hands är inte helt dumt - särskilt om du har problem med matsmältningen.)


Hur ser ett bra huksittande ut? 

Hur brett du står med höfterna beror helt på hur din anatomi ser ut. Om du står smalt eller brett med fötterna och om dina fötter pekar fram eller lite åt sidan spelar ingen roll, gör det som känns bra för dig. Det viktiga är att dina knän har förmågan att peka åt samma håll som tårna.

Och nej, det är inte farligt om knäna går framför tårna.  

Kommer du inte ner helt kan du lägga några tidningar under hälarna för att komma upp lite på tå eller så håller du i något framför dig så att du undviker att ramla bakåt. Därifrån får du öva på att gradvis kunna komma djupare och djupare ner. 

Du kan även sitta på huk när du borstar tänderna, läser en bok, tittar på tv, sitter vid datorn eller i samband med ett träningspass.

Snart är det kanske din naturliga viloposition, precis som när du var liten!