X misstag jag gjort i min träning

Har du stått och svettats flera timmar utan att se eller känna några märkbara resultat och undrat VARFÖR det inte händer något? 

Du som jobbat så hårt...

Har du skadat dig eller plötsligt fått ont av din träning?

Har du gått planlöst omkring och bara gjort vad du känt för just då för att nästa träningspass byta till en annan övning som känns kul för stunden?

Det har jag med. 

Jag har gjort många misstag i min träning. 

Därför vill jag dela med mig av 5 misstag jag gjort i min egen träning, kanske gör du samma misstag utan att du vet om det eller så har du tur och slipper göra dem. 

MISSTAG 1: HOPPAT FÖR MYCKET MELLAN ÖVNINGAR. 

Du blir bra på det du tränar...

...därför ska du inte träna på att bli bra på ingenting.

Har du ingen klar bild av vad du vill uppnå i din träning och har svårt att prioritera är det lätt att hoppa på ett träningsprogram efter det andra.

Då är det inte konstigt om du står och stampar på samma ställe. Precis när din kropp börjat anpassa sig och var redo att utvecklas byter du spår. 

När du inte har ett strukturerat schema eller saknar tydliga mål kommer resultaten därefter.  

Våga ge minst 3 månader till ett strukturerat program med ett slutmål för att se och känna ordentliga resultat. Det gäller att lita på processen och hålla motivationen uppe även de dagar som känns jobbiga.  

Vilka övningar som är rätt att genomföra beror självklart på vilket mål du har med träningen under den perioden. Men så länge du håller mig till ett program kommer resultaten komma förr eller senare. 

MISSTAG 2: FOKUSERAT PÅ KVANTITET ÖVER KVALITET.

Mer är inte alltid bättre.

Problemet var att kroppen aldrig fick chans att återhämta sig. Eftersom min kropp var trött kunde jag aldrig prestera 100%. Jag låg konstant på någon slags halvintensitet och fick aldrig chans att förbättra något eftersom kroppen inte orkade.

Styrka är en färdighet som kräver kvalitet, du vill lära kroppen att bli stark. 

Träning är en nedbrytande process och vi behöver vila för att kroppen ska kunna bygga upp sig. När kroppen återhämtat och reparerat sig kan du träna hårt igen på topp.

Om vi däremot väntar en hel vecka innan nästa träningstillfälle utmanas kroppen för lite och då hinner den återgå till sitt utgångsläge. Ibland behöver vi även tuffare perioder av träning (även kallat periodisering).

När kvaliteten i träningen försvinner ökar risken för att kroppen går sönder. Ta därför tid att lära dig ordentlig teknik, bibehåll den och inkludera även återhämtning i din träning. 

MISSTAG 3: INTE TRÄNAT TILLRÄCKLIGT TUNGT.

STYRKA SOM EXEMPEL

Du måste våga utmana dig själv. 

Ett väldigt vanligt misstag, framförallt bland kvinnor, är att träna med för lätta vikter.

(Du kommer inte bli stor och biffig av att träna tungt. Det tar flera år av målmedveten och väldigt specifik träning för att det ska hända.)

Om du underskattar vad din kropp faktiskt klarar av går du miste om resultat. Jag hindrade mig själv länge innan jag insåg hur otrolig mycket jag faktiskt kunde klara av. Det behövdes en knuff från mina tränare och sen kom resultaten.  

Kroppen måste utmanas ordentligt för att ens bry sig om att göra en förändring och bli starkare. Om du tränar exakt likadant som du alltid gjort med samma gamla vikter kommer det inte hända någonting.

Problemet är att många inte vet hur det känns att ta i på riktigt. Eller så vågar de inte. Ofta krävs coachning från någon annan för att det faktiskt ska hända något. 

Så träna med en kompis som kan pusha dig, anlita en tränare eller prova att göra något du inte riktigt tror kommer gå. 

MISSTAG 4: TRÄNAT FÖR TUNGT FÖR SNABBT.

LÖPNING SOM EXEMPEL

Det gäller att träna smart och hitta balansen mellan för lätt och för hårt. 

När du hittat en övning du gillar och är bra på är det lätt att fortsätta jobba på den. Lägga på mer intensitet varje vecka och bli glad över den förbättring du gör.

Men plötsligt säger kroppen ifrån. 

Istället för att tränat för lätt har du tränat för tungt. 

Jag har ibland laddat på för snabbt. Det jag bortsåg från då var att det tar minst dubbelt så lång tid för bindväven kring musklerna att utvecklas och bli starkare jämfört med musklerna själva.  

Trots att musklerna klarar av vikten har strukturerna runtomkring inte hunnit anpassa sig. Det gäller därför att veta var du ska lägga din intensitet för att det varken ska bli för tungt eller för lätt. 

MISSTAG 5: STRUNTAT I SVAGA LÄNKAR.

LÖPNING OCH STYRKA

Du har säkert någon övning som du verkligen avskyr att göra. 

Den är tråkig för att du känner dig svag när du gör den. Eftersom du inte är så bra på övningen hoppar du gärna över den, eller hur?

Den övningen som du gärna står över är antagligen precis den övning du bör göra. Du har hittat en svag länk i din kropp. 

Om jag har en svag rygg kommer det inte bara hindra mig när jag gör chins men också när jag gör marklyft och knäböj då ryggen måste vara aktiv. När din svaga rygg begränsar dig från att utvecklas i övningar kommer du ångra att du inte tog tag i ryggträningen från början. 

Svaga länkar går att träna sig runt ett litet tag. Men tillslut kommer dem att visa sig på ett eller annat sätt. Antagligen genom skador eftersom den svaga länken inte kan hänga med resten av kroppen som är starkare eller så börjar du ta ut rörelser i andra delar av kroppen som din svaga länk egentligen ska ta hand om. 

 

Ta därför tag i de svaga länkarna från början och behandla dem med respekt. Din kropp kommer i det långa loppet att tacka dig.

Jag hoppas att du lärt dig något nytt och kan ta med detta till din egen träning. 

Försök att lyssna på din kropp och tyda signaler. Är du trött eller pigg och är det huvudet eller kroppen som säger ifrån? Våga utmana dig mentalt och var ärlig mot dig själv. Ibland krävs det pepp eller coachning från någon annan och ibland krävs det egna misslyckanden för att kunna utvärdera, göra om och göra rätt.